HTML

Szatellit-módszer, avagy a Magyar Guggenheim

A Szatellit-módszer a Magyar Képzőművészeti Egyetem, Kortárs művészetelméleti és kurátori ismeretek szakos diplomaprojektje. Kurátor: Istvánkó Bea

Friss topikok

Mi ez? Avagy a koncepció

2013.11.30. 22:24 istvanko bea

A Szatellit-módszer a Magyar Képzőművészeti Egyetem, Kortárs művészetelméleti és kurátori ismeretek szakos diplomaprojektje. 

Diplomázó: Istvánkó Bea 
Témavezető: Mélyi József 

Projekt- és kiállításkoncepció

A kiindulópont egy fikció: Budapesten megjelenik egy ideális Guggenheim-szatellit, a Magyar Guggenheim. A jelenéssel kapcsolatban feltett kérdés: hogyan ölt mindez alakot a mai Magyarországon?

21004-guggenheim-muzeum-large.jpg

A diplomaprojekt része egy egyetemek közti együttműködésen alapuló, többlépcsős kutatás, illetve az ebből létrejövő, új munkákból összeállított kiállítás.

Munkamódszerem három lépcsőből áll. Elsőként képzőművészet-elmélet szakos hallgatókat kérek fel, hogy mint a következő generáció múzeumi szakemberei, egy kérdőív kitöltésével vázolják az általuk ideálisnak gondolt intézmény paramétereit. A projekt második lépcsőjeként Magyarországon élő elméleti szakemberek felkért csoportja szintetizálja a kérdőívek eredményeit és ezekből alakítja ki az ideális intézmény konkrétabb képét. A harmadik lépcsőben születik meg a kiállítás tárgyi anyaga. A fiktív intézményt a tárlatot megelőző hónapok során négy egyetem hallgatói csoportjainak segítségével az alábbi négy alapvető területen vizsgáljuk, illetve alakítjuk: intézményrendszer, építészet, kommunikáció és gazdasági hatások. A különböző szempontokat a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Budapesti Kommunikációs Főiskola hallgatói elemzik projektfeladatok keretében, melyek eredményeit bizonyos időközönként megosztják egymással, és a fejlemények ismeretében folytatják a munkát.

A kiállítás anyagát a tervek szerint egyedi műalkotások, látványtervek, építészeti makettek, videospotok és infografikák alkotják majd, melyek egy fiktív intézményt vizualizálnak, illetve annak a szűkebb és tágabb környezetre kifejtett hatását elemzik. Az inderdiszciplináris együttműködés keretében megvalósuló diplomaprojekt és kiállítás a fikció határán lebegve keres megoldást valós problémákra.

A kiállítás megvalósulási időpontja 2014. június 13.

Helyszín: FUGA – Budapesti Építészeti Központ

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szatellitmodszer.blog.hu/api/trackback/id/tr415876009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása