HTML

Szatellit-módszer, avagy a Magyar Guggenheim

A Szatellit-módszer a Magyar Képzőművészeti Egyetem, Kortárs művészetelméleti és kurátori ismeretek szakos diplomaprojektje. Kurátor: Istvánkó Bea

Friss topikok

Látogatás a BME-n 2., avagy az első tervek

2014.03.21. 18:36 istvanko bea

Egy hónap elteltével március 20-án ismét ellátogattunk a Műszaki Egyetemre. Ezúttal a Képzőművészeti Egyetem résztvevői is velem tartottak, mind a művész szakos, mind a tervezőgrafikus hallgatók, valamint Kozma Eszter, a projekt külső szakmai tanácsadója. A technikai részletek és a levelezőlista egyeztetése mellett, az építészek a két helyszínre készített telepítési terveket mutatták be, előzetes víziókat a tömegképzéssel kapcsolatban, valamint a véglegesített funkciókat a hozzárendelt alapterületi méretekkel.

Minden hallgató pár percben ismertette a koncepcióját. Három terv készül a Déli-pályaudvari helyszínre. Ezek a vasúti forgalom csökkentésének prekoncepciójával egy olyan intézményt vizionálnak, mely az utazáshoz kapcsolódó holtidő kihasználását, a klasszikus múzeumi funkciókat és a meglévő műemlék pályaudvar épület által támasztott követelményeket egyaránt figyelembe veszik. Steiber Zsolt, Tóth Gergely és Varga Péter foglalkozik ezzel a helyszínnel. 

P1130962.JPG

A másik helyszín kissé problematikusabb építészeti szempontból, hiszen a Népliget Buszpályaudvar mögött, a Ferihegyi gyorsforgalmi út mellett elterülő hatalmas üres telek jóval nagyobb, mint amit az általunk ideálisnak és fenntarthatónak megállapított múzeum négyzetméter kíván. Jug Mátyás, Szilágyi Zsolt és Ványa Gabriella ezért az első fázisban a térkihasználás és a tömegelhelyezés legoptimálisabb módját kereste az elmúlt hetekben. További problémát jelent, hogy a Népligettől az Üllői út által való elvágottságot sem szint alatt (metró), sem szintben (nem kívánatos közlekedési bonyodalom) sem pedig szint felett (felüljáró), úgy tűnik nem lehet áthidalni. Mindemellett különböző progresszív szinteltolással és speciális térkihasználással dolgozó, inspiráló terveket láthattunk. 

Az építészek prezentációja után Lakosi Richárd és Lakosi Krisztián ismertették az első grafikai arculatterveket. Három logóterv variációt hoztak, melyek mindegyike egy izometrikus kockából és annak elemeiből indul ki, mely tetszőleges variációkban használható fel egy múzeum által kívánt kommunikációs rendszer felépítésére. 

Ezt követően egy kerekasztal beszélgetés keretében azt a döntést hoztuk, hogy a módszer alapján korábban tervezett építész-grafikus párok helyett egy tervezőgrafikus team-et alakítunk, ahol a három dizájner egy arculat mutációit hozza majd létre, melynek variánsait mindegyik építészeti koncepcióhoz elkészítik a júniusi kiállításra. 

photo 4.JPG

Végezetül a képzőművészek is ismertették elképzeléseiket. A korábbi konzultációk során abban állapodtunk meg, hogy közös kerettémába illesztjük a készülő műveket, vagyis egy kamarakiállítást hozunk létre önálló koncepcióval, címmel és művekkel. Ez a téma a múzeumlátogató, vagy kiállításnéző és a múzeum(épület) viszonya. A készülő munkák az befogadói attitűdre, az interpretáció nehézségeire és a múzeumshop jelenségére fognak reflektálni. Ha minden jól megy, a FUGA tereiben a videóprojekció, objekt, kép, hang, akció és installáció médiumaival dolgozó művek lesznek láthatóak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szatellitmodszer.blog.hu/api/trackback/id/tr735877187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása